Güray Seramik Ltd.Şti.
Tarihi bir el sanatı olan çömlekçilik, Anadolu kültüründe toprağın sanata olan dönüşümünü yansıtır. Bu sanatın Anadolu’daki beşiği olan Kapadokya’da ise çömlekçilik nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaşmıştır.
Çömlekçilik, Hititler’den başlayıp, nesilden nesile geçerek günümüze kadar ulaşan binlerce yıllık bir ata mesleğidir. Çömlek sanatı Kapadokya’da kayadan oyma mekanlarda açılan atölyelerde sürdürülüyor. Bu atölyeler içinde bölgenin kaya oyma en büyük mağazası ise Güray Tüysüz’e ait Güray Çömlekçilik’tir.
Güray Tüysüz, soy ağacında bu sanata devam eden, bilinen 5. kuşaktır. Atalarından aldığı bu sanatı en güzel şekli ile icra ederek sonraki nesillere aktarmanın mücadelesi içinde.
Güray Çömlekçilik, 3700 metrekarelik kapalı alanıyla Kapadokya’nın en büyük imalat ve satış atölyesidir. Atölye, Kapadokya mimarisine uygun, iki katlı kaya oyma yeraltı şehri tarzındadır. Alt katında imalathaneler bulunuyor. Burada Anadolu kültürüne ait eski kapların kopyaları yapıldığı gibi modern seramik ve çömleklerde yapılıyor.
Atölyeye gelen müşteriler, seramik ve çömlek imalatının bütün aşamalarını görebiliyor. Toprağın sanata dönüşümünü izleyen müşteriler, isterlerse kendileri de çömlek yapımını deneyebiliyorlar.
Üst katta ise iki adet sergi salonu bulunuyor. Özellikle üzerine desenler yapılan seramikler, tarihsel süreç boyunca devam eden bölgesel kültürü yansıtıyor ve büyük ilgi görüyor. Ayrıca yurt içi ve yurt dışından her türlü sipariş alınıyor.
Güray Tüysüz’ün çömlek sanatında dünyada bir benzeri olmayan çalışması ise kayadan oyma Kapadokya Yeraltı Seramik Müzesi. 2000 metrekarelik bir alan kaplayan Kapadokya Yeraltı Seramik Müzesi, kongre, konferans, seminer, sema ayinleri, konser gibi etkinliklere ev sahipliği yapacak. Merkezi dünyaca özel yapacak gelişme ise seramik müzesi olacak. Anadolu’nun değişik yerlerinde bulunmuş tarihi değere sahip çömlek ve seramikler, bu müzede sergilenecek. Hedef, bu müzede ilk çağdan günümüze Anadolu’da çömlek ve seramiğin evrimini orijinal eserlerle göstermek ve gelecek nesillerimize güzel bir hediye bırakmak. Müze kaya içerisine oyularak yapılması sebebiyle Kapadokya ve dünyada bir ilk olacak.
Müze üç bölümden oluşacak. Birinci bölümde ilk çağdan 20. yüzyıla kadar olan eserler sergilenecek. İkinci bölümde 20. yüzyıla ait eserleri sergilemekle beraber hala yaşayan yada rahmetli olmuş imza sahibi sanatçılara ait köşeler hazırlanarak onların klasik yada modern tarzda yaptıkları sanat eserleri sergilenecek. Üçüncü bölüm ise resim, heykel ve seramik sanatçılarımızın belirli dönemlerde sergilerini yapabilecekleri bir sergi salonu, kütüphane ve dinlenme salonundan oluşmaktadır.